Scroll to top

A magnézium élettani szerepe

A magnézium a szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. A teljes mennyiség (kb. 25 g) kétharmada a csontvázban, egyharmada a lágyszövetekben található, a vérkeringésben a teljes mennyiség kevesebb mint 1%-a van jelen.

A magnézium az anyagcsere optimális működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag, mintegy 300 anyagcsere folyamatban vesz részt. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az idegsejtek ingerületátvitelében, a szívizom ingerlékenységében, a neuromuszkuláris ( = ideg-izom közötti) ingerületvezetésben, az izomkontrakcióban( = izomösszehúzódásban), a vazomotoros ( = érfali) tónus fenntartásában és a vérnyomás szabályozásban is.

Vizsgálatok szerint a magnézium hatásos eclampsia és preeclampsia ( = terhességi toxikózisban fellépó rángógörcs), arritmia ( = szívritmuszavar), súlyos asztma valamint migrén esetén. Más területeken is ígéretesek az eredmények: a magnéziumadás csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát, javítja a glukóz- és az inzulin-anyagcserét, enyhíti a dysmenorrhoea ( = menstruációs zavar) tüneteit, várandós nőknél csökkenti a lábszárgörcsöt.

A magnézium alkalmazását székrekedésben és dyspepsiában ( = emésztési zavar ) a szokásos kezelés részének tekintik.

(Forrás: Mary P. Guerrera et al. A magnézium terápiás felhasználása. Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 3. szám, 2010. március, 47-56. oldal, Kommentár: Dr. Takács István)

További vény nélkül vásárolható MEDA termékek:

Porcvédelem
Dona
Térdízületi porckopás kezelésére
Fájdalomcsillapítás
Rheumon
Rheumás fájdalmakra
Activon
Sportsérülésekre
Rheumon
Rheumás fájdalmakra
foot_separator
Bőrgyógyászat
Dermatix
Hegek kezelésére
Dermatix
Hegek kezelésére
Naloc
Az egészséges körmökért
Belgyógyászat
Moxalole
Székrekedés enyhítésére
Armolipid
Étrend-kiegészítő
foot_separator
Allergia/Megfázás
Allergodil Nose
Allergia? Allergodil®!
Allergodil Eye
Allergia? Allergodil®!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!